Marcel Antonius Kooij
Verandering

Profiel

In mijn geboortedorp Bentveld (1956) ben ik op 11-jarige leeftijd door Wim Steyn geportretteerd. Dit heeft de verdere aanzet gegeven tot het structureel tekenen en schilderen. Krantenfoto's natekenen met inkt, Leonardo da Vinci tekenen op het behang, Doodles maken tijdens de les in mijn agenda. Een gewoonte die nog steeds de basis vormt voor mijn werken. 

Op het Kennemer Lyceum heb ik les gekregen van de heren Zeepvat (handenarbeid), Jorritsma en Te Kiefte (tekenen). Liefde voor beelden maken in welke vorm dan ook is door deze leraren bijgebracht.

Na mijn middelbare school heb ik Bouwkunde gestudeerd aan de TH Delft (1978-1985). Eerste jaar bijna alle tekenlessen gevolgd waar eigenlijk twee jaar voor stond. Deels naar model en deels architectonisch. Schetsexcursies georganiseerd naar de omgeving van Parijs, waar kleine dorpjes met het tekenpotlood werden geïnventariseerd. 

In 2000 cursus aquarelleren bij Camie Ebbinge gevolgd. In datzelfde jaar met Sietske Giliam (keramiek) en Marjolijn Janzen (beeldjes en schilderijen) mijn aquarellen en tekeningen geëxposeerd in het gemeentehuis van Bennebroek. 

Door mijn werk is het niet altijd mogelijk geweest te tekenen en schilderen.

In 2015 gestart bij de Kunstacademie Haarlem-Leiden. In eerste instantie bij Ralph de Lange. In 2016 naast tekenkunst ook gestart bij Rob Visje voor met name schilderkunst. 

De mens staat vaak centraal in mijn werk waarbij het op de een of andere manier moet 'schuren'. Kwetsbaarheid in de mens is wat ik zoek. 

In 2017 heb ik weer het modeltekenen opgepakt bij de vereniging "Kunst Zij Ons Doel" (KZOD) te Haarlem. Op 1 april 2018 heb ik de definitieve beslissing genomen te kiezen voor kunst. Ik ben per juni 2018 lid geworden van de KZOD. 

 

 

Contact