Gedachtencollages
V
'Ruimte' 2020, Stadsgezichten en straatbeelden
De ruimte in Haarlem. De ruimte die door bouwwerken wordt omsloten is vaak voor een architect belangrijker dan het omhulsel. Ruimte als een plein, een binnentuin, een hofje, het water.
Laatste werken met Covid-19 als thema. Verschillende technieken waarbij de potlood en pentekeningen nauwgezet getekend zijn en de olieverf- en aquarelwerken met losse toets meer het sfeerbeeld weergeven.
Tentoonstellingen In De Kloostergangen Haarlem (straatbeelden 6 augustus t/m 13 september 2020) en De Waag Haarlem (stadsgezichten...wereldsteden, 13 t/m 30 augustus 2020).
'Wasser' Tentoonstelling in Bad Pyrmont 2020
Twee steden verbonden door water. Bad Pyrmont is ontstaan door de bron, startpunt van een rivier. Haarlem ontstaan langs het water, het Spaarne. Twee iconen die nabij deze essentieel bron ontstaan zijn, het kuuroord en de Grote kerk. In het uiteindelijke werk deze verbinding visueel in een rivier weergegeven inclusief het kuuroord en de Grote kerk.
Tentoonstelling 'Wasser' in het Museum im Schloss Bad Pyrmont (D) 19 maart t/m september 2020 (verlengd ivm corona)
'Hoeken' 2020
Covid-19: zittend op mijn stoel midden in mijn atelier heb ik in 5 dagen (28 april-02 mei 2020) alle hoeken van mijn atelier geschetst . Nauwgezet en met alle tijd van de wereld luisterend naar of NPO1 of klassieke muziek. De N-W hoek, de laatste hoek was de meest ingewikkelde om te tekenen. Mooi ook om werken, die ik eerder heb gemaakt, zo te observeren en weer te geven.
V
V
KZOD Haar stem in Haarlem, 100 jaar Vrouwenkiesrecht, september 2019
14 kunstenaars tonen hun visie op 100 jaar vrouwenkiesrecht in de kloostergangen Haarlem.
Twee gedachtencollages waarbij eerst de drie vrouwen worden getoonzet en vervolgens waakzaamheid wordt vormgegeven in het stempotlood met dwangbuis. In het grote werk de uiteindelijke samenbundeling van drie vrouwen, stempotlood, waakzaamheid, het nieuwe licht in het affiche uit 1918. 'Trias politica' vanaf 1581, 1848 naar 1917 en 1919 uitmondend in de eerste vrouwelijke M.P.?
Tentoonstelling 'Haar stem', Kloostergangen Haarlem. 13 september t/m 25 oktober 2019
V
KZOD La Dolce Vita, augustus 2019
11 kunstenaars laten zien wat zij onder La Dolce Vita verstaan en wat blijkt? Het zijn toch de kleine dingen die ons leven goed maken, zoals het gezin, vriendschap, strand, natuur, zomerse feesten en hier en daar een humoristische kijk.
Het zoete en stoute leven van Jip. 'Jip op een moment dat hij kan kiezen'.
De gedachtencollage zoekt naar de beste positie van hoofd, plaats op het doek en kleuren.
Tentoonstelling 'La Dolce Vita', Kloostergangen Haarlem. 31 juli t/m 5 september 2019
V
'Macho en Vrouwe Justitia' 2018
Het verhaal van Zeus, die als witte stier Europa verleidt en verkracht wordt, is een bekend beeld uit de Griekse mythologie. Vrouwe Justitia is hier door een macho (bizon) verkracht en haar middelen om rechtvaardig te kunnen oordelen zijn uit haar handen geslagen De pioenroos (zinnebeeld van de menselijke waardigheid-EU grondwet) dreigt te worden vertrapt. Het gevolg is dat de democratie en daarmee onze cultuur dreigt te worden overspoeld door golven van rampspoed (skyline Haarlem). (9 x 15 cm - 50 x 50 cm - 60 x 40 cm)
Tentoonstelling 'In Europa', Kloostergangen Haarlem. 6 september t/m 26 oktober 2018
V
'KZOD In the pocket art' 2018
Het motto van de kunstenaarsvereniging Kunst Zij Ons Doel (KZOD) voor haar bijdrage aan de 1e Cultuurnacht in Haarlem.
Kleine werken (10 x 10 cm) voor een kleine vergoeding. Voor mijn werken zocht ik naar een verbindende factor tussen de verschillende podia van de Cultuurnacht en de stad Haarlem. Ik kwam al snel uit bij het stadswapen van Haarlem en 9 schilderdoekjes. Voor de achtergrond van de 9 kleine werken is de kleur rood (vermiljoen en alizarin crimson) gebruikt. Dit is de kleur in de achtergrond van het wapen van Haarlem. De symbolische betekenis van deze rode kleur is moed en opoffering. Juist cultuur kan een produkt van moed en opoffering zijn. Op het opgedroogde rood is een zwarte laag (ultramarijn,gebrande omber, vermiljoen en alazarin crimson) aangebracht. Vervolgens zijn direct in de natte zwarte laag de afbeeldingen van de verschillende podia met een paletmes ingekrast. De volgende podia zijn geschilderd: de Grote of St. Bavokerk, het Teylersmuseum, het Frans Halsmuseum, de Toneelschuur, de Vishal, de Philharmonie, het Patronaat en de Waag.
Het middelste kleine werk is een combinatie van toneel, dolhuys en gaming en heeft als knipoog dat cultuur vaak begint als ‘cult’ in de nachtelijke uurtjes door mensen die in eerste instantie niet begrepen worden. (9 x 15 cm - 10 x 10 cm - 30 x 30 cm).
Drie schilderijen verkocht, Teylers Museum, Frans Hals en St. Bavo.
Tentoonstelling 'In the pocket art', De Philharmonie Haarlem. 8 September 2019, cultuurnacht
V
'Hofjes' 2018
De bewoonsters en hun omgeving.
In 2019 heb ik aantal hofjes bezocht en de gebouwen en hun bewoonsters getekend. Eerst kleine schetsen vervolgens in een gedachtencollage verwerkt. Uiteindelijk hofje Codde van Beresteyn en het Wijnberghofje in waterverf gezet.
V
'Manuputty' 2017
In 'Ogenschijnlijke verschillen' vertelt Elly Koen het bijzondere levensverhaal van Ruloff Manuputty. Geboren in Tual (Indonesië 1926) en overleden in 2002 te Groningen. Kunstenaar beïnvloed door Miro, Klee en de Cobra groep en o.a. directeur van de kunstacademie 'Vredeman de Vries' in Leeuwarden. Ik ben door hem geïnspireerd geraakt en heb een klein schaalmodel gemaakt die het streven van Manuputty naar harmonie verbeeld. Ik noem het 'aanraking' waarbij twee culturen elkaar aanraken en omarmen in de onvermijdelijke verbondenheid maar ook in de verschillen. De kleine vogel raakt de grote in het hart. Ook het ogenschijnlijke verschil is in een kleine 'twist' kenbaar gemaakt. Het werk is in 3D, juist het tegenovergestelde van waar Manuputty zo een vaardige kunstenaar in was, het platte vlak. Als ik het ooit ga maken dan denk ik aan corten staal, welke uiteindelijk de rode kleur heeft waar Manuputty zo aan gehecht was.
'2016 Burnout'
Weergave van mijn gevoelens tijdens mijn burn-out. Grote snel gemaakte werken met houtskool (70 x 100 cm). Voor mijn burn-out maakte ik kleine zelfstandige werken, vaak in moleskine boekje. Na de burn-out ben ik meer thema gericht en groot gaan werken. 'Alsof het er uit moet'.